PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Tražili su novac od Gugla, ali ovakav odgovor internet giganta sigurno nisu očekivali!

Objavljeno: 07.02.2015 14:36Izvor: Telegraf.rs

Glavni razlog za ovo je novi zakon u Španiji koji se bavi autorskim pravima, i na osnovu koga bi Google News morao da plaća određene svote novca svim firmama i kompanijama sa kojima sarađuje i koje se pojavljuju na sajtu




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Kada je potvrđena vest da se Google News zatvara u Španiji, počele su burne reakcije na obe strane koje su upletene u priču.

Glavni razlog za ovo je novi zakon u Španiji koji se bavi autorskim pravima, i na osnovu koga bi Google News morao da plaća određene svote novca svim firmama i kompanijama sa kojima sarađuje i koje se pojavljuju na sajtu. Prostije rečeno, pored ogromne posete koje Google šalje i generiše izdavačima i portalima, oni su im sada tražili da im dodatno plate.

Reakcija Google Newsa? Pa zatvorili su svoje kancelarije u Španiji. Jednostavno, rešili su da se izdignu iznad situacije i da ne budu deo ove drame, a nisu hteli da dozvole da im država na taj način otima novac. Španski mediji su bukvalno odlučili da ujedu ruku koja ih hrani, a Google jednostavno nije hteo da dozvoli da se to desi, zato je zatvorio svoje kancelarije i mirno otišao.

Reakcije u Španiji su uglavnom iste, i osuđuje se država zbog ovog sramnog zakona i pokušaja da se izvuče još novca. Komična situacija će biti kada sve ove kompanije budu morale da se okrenu plaćanju Google Ads, da bi mogli da generišu barem deo novca koji će izgubiti odlaskom Google News-a iz Španije.

U svakom slučaju, biće to veoma zabavno za gledati.