PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

PUNITE TELEFON PREKO NOĆI? Evo zbog čega to ne bi trebalo da radite!

Objavljeno: 20.01.2015 14:44Izvor: Telegraf.rs

Današnji mobilni telefoni u sebi imaju litijum jonsku bateriju, koja ukoliko se prepuni može postati opasna kako za sam uređaj, tako i za osobu koja ga koristi




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Za veliki broj ljudi postala je praksa da bateriju pametnog telefona puni celu noć. Međutim, postavlja se pitanje da li je ovo pametna stvar, kao i da li ova praksa našem smartfonu nanosi trajnu štetu.

 

Današnji mobilni telefoni u sebi imaju litijum jonsku bateriju, koja ukoliko se prepuni može postati opasna kako za sam uređaj, tako i za osobu koja ga koristi. Iz tog razloga, moderni punjači su napravljeni tako da spreče dotok struje kada se baterija napuni do kraja.

KAO MUNJA: Ovaj kabl će vam brzinski napuniti bateriju!

Zbog toga će vaš telefon tokom noći biti dopunjavan malo po malo. Odnosno, čim baterija izgubi par odsto baterije, ona će biti napunjena do vrha. MicroUSB je standardizovao punjenje, ali i dalje postoji mala šansa da se nešto zapali. Iz tog razloga je najbolje da koristite originalni punjač i kabl, kako se ne bi dogodile neke nepredviđene stvari.

Pored trošenja struje, držanje telefona na 100 odsto duže nego što je to potrebno degradira bateriju brže nego inače. Razlika nije velika, ali ipak postoji.

Foto: Flickr/Julien GONG Min

Foto: Flickr/Julien GONG Min

Litijum jonske baterije ne bi trebalo puniti do kraja kada je to moguće. Plitka pražnjenja, kada se baterija troši kratak vremenski rok i onda se dopuni, znatno je bolja opcija od celonoćnog punjenja.