PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ŠOK VIDEO: Zašto nikad, ALI NIKAD, roditelji decu ne smeju da ostavljaju samu u kolima, naročito po vrućini

Objavljeno: 12.07.2016 20:51Izvor: 24sata.rs

Nikad, ali baš nikad, ni u žurbi ne ostavljajte dete samo u autu, naročito ne po vrućinama, a ovaj video će vam i pokazati zašto.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Kratki edukativni film "Jedna odluka" snimljen je kako bi se podigla svest o zaštiti najmanjih i zašto baš nikad ne smete da ih ostavljate u autu same.

Svake godine svedoci smo novih tragičnih priča o deci koju roditelji ostave zaključane u autu po vrućinama samo da na brzinu obave nešto. Ali, temperatura u automobilu se može podići i za 20 stepeni i to za samo 10 minuta. Ako je temperatura na ulici 26 stepeni, za 10 minuta u ugašenom, zatvorenom autu može dostići 32 stepena, a za 30 minuta čak i 45.

Ali, po velikim vrućinama, kao što su sada, i kao što je svako leto unazad nekoliko godina, temperatura u autu može da se popne i na 50 stepeni i to za kratko vreme. Ništa ne znači ako ste auto parkirali u hladu kad su napolju visoke temperature.

Kod dece temperatura tela raste tri do pet puta brže nego kod odraslih jer je kod njih slabija termoregulacija tela. Deca se preznojavaju i pregrevaju zakopčana u autosedištima u zaključanim automobilima. Temperatura im raste preko 39 stepeni, puls im raste, nemirni su, zbunjeni, a postepeno počinju da osećaju i vrtoglavicu, glavobolju, postaju letargični i ubrzo padaju u nesvest.

Deca doživljavaju toplotni udar, koji može da ošteti njihove vitalne i moždane funkcije. Dovoljno je samo 15 minuta u pregrejanom automobilu da dete doživi trajna oštećenja na mozgu ili bubrezima. Kada telo dostigne temperaturu od 40 stepeni, unutrašnji organi počnu da se gase. Pri temperaturi tela od 42 stepena deca umiru.

Svakih 10 dana u Americi jedno dete umre od toplotnog udara u autu. Od 1998. tako je umrlo 585 dece, od toga 73 odsto ih je bilo mlađe od dve godine.

Ukoliko se to i dogodi, detetu je najvažnije što pre spustiti temperaturu. Premestite ga u hlad, pozovite Hitnu pomoć, namočite peškir ili majicu hladnom vodom i rashladite telo. Hladite ga i lepezom. Ako dete nije u nesvesti, već pokazuje znakove iscrpljenosti, premestite ga na hladno i dajte mu puno tečnosti da pije.