PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

NAJVAŽNIJA VEST DANAS: Obezbeđeno dodatnih 1.000 mesta ZA VANTELESNU OPLODNJU!

Objavljeno: 08.06.2016 15:56Izvor: Telegraf.rs

Na osnovu procene Instituta za javno zdravlje obezbeđeno je dodatnih 1.000 mesta, kako bi se prevazišao problem sa popunjenim mestima za vantelesnu oplodnju




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Za vantelesnu oplodnju u državnim i privatnim klinikama do kraja ove godine obezbeđeno je dodatnih do 1.000 mesta, saznaju. Već od sutra, 9. juna, mogućnost da ponovo biraju ustanovu u kojoj će da rade biomedicinski potpomognutu oplodnju dobiće svi parovi koji su izlazili na lekarsku komisiju od 27.maja do 8. juna, kada je već bilo popunjeno svih prvobitno ugovorenih 500 mesta sa privatnim klinikama.Naime poslednja mesta za neku od 11 privatnih klinika popunjena su 26. juna.

Dodatnih do 1.000 mesta obezbeđeno je na osnovu procene Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, koju je tražio Republički fond zdravstvenog osiguranja kako bi prevazišao problem sa popunjenim mestima za vantelesnu.

To su mesta za prvi i drugi pokušaj vantelesne oplodnje, a predlogu RFZO da se o trošku osiguranja odobri i treći pokušaj, treba da se izjasni Vlada Srbije. Procena je da bi za treći pokušaj godišnje bilo oko 680 žena.

Foto: UNS

Foto: UNS

U državnim klinikama od kojih se očekivalo da ove godine urade 1.566 postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje nisu popunjena ni sva prvobitno planirama mesta, ali problem je što najveći broj parova, ako već odluče da idu u državnu kliniku, hoće u GAK “Narodni front”, na čijoj je listi više od 60 žena odlučilo da čeka svoj termin čak i kad im je nuđeno da odu u privatne klinike o trošku RFZO.

Parovi koji su uspeli da zauzmu neko od prvobitno ugovorenih 500 mesta u 11 privatnih klinika, u velikom broju su već ušli u proces VTO, a u državnim klinikama se na prijem čeka sedam do 30 dana, a u KC Vojvodina i do pet meseci.

(Telegraf.rs)