PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Mlade mame izabrale najbolje porodilište u državi i otkrile šta ih najviše nervira u njima

Objavljeno: 04.11.2016 16:05Izvor: Telegraf.rs

Čak 42 odsto žena, od ukupno 9.888, reklo je da je imalo vezu na porođaju




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Autorka istraživanja portala Bebac.com Jasmina Mihnjak na temu “Kakva su nam porodilišta?” ispitala je 9.888 mama koje su dale konačnu ocenu o najkvalitetnijoj zdravstvenoj ustanovi za dolazak beba na svet, uslugama i uslovima koje u njima dobijaju.

Za najbolje malo porodilište u 2016. godini u Srbiji proglašeno je porodilište iz Sente, najbolje srednje za ovu godinu je porodilište Kliničko-bolniičog centra “Dr Dragiša Mišović”, a za najbolje veliko porodilište izabrano je porodilište Betanija iz Novog Sada.

Zaključak istraživanja je da su porodilišta u Srbiji sistemski zanemarena, jer se u njih ne ulaže, zbog čega su u lošem stanju i nemaju dovoljno osoblja, posebno u manjim gradovima i opštinama.

- Generalna ocena za porodilišta je 3,54, odnosno “vrlo dobra”.Najniža ocena data je pružanju pomoći pri dojenju bebe (2,8), jer 43 odsto žena reklo da u porodlilštu nisu savladale dojenje. Takođe, mame su i boravak u porodilištu posle porođaja ocenile sa 2,95, zato što nisu zadovoljne stanjem u sobama, hranom, neljubaznošću osoblja - rekla je Jasmina Mihnjak.

Foto-ilustracija: Tanjug/Nenad Milošević

Foto-ilustracija: Tanjug/Nenad Milošević

Prema njenim rečima, mame su visoke ocene dale lekarma (4,17) i babicama (4,02) i zadovoljne su brzinom prijava i odnosom osoblja prema njima u porodjajnoj sali.

– Oko 42 odsto mama je reklo da je porođaj ispunio njihova očekivanja, 27 odsto je reklo da je bilo bolje od očekivanog, a 31 lošije od očekivanog. Znači, 70 odsto žena je pozitivno ocenilo porodilišta – kazala je ona.

Jasmina Mihnjak je dodala da se zadovoljstvo žena u velikim porodilištima u Beogradu i Novom Sadu razlikuje od zadovoljstva kvalitetom usluge u manjim i srednjim porodilištima.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je navela da se manjim porodilištima nedostaju adekvatni uslovi, poput sale za carski rez, dok je u velikim porodilištima problem to što u njima boravi veliki broj žena i ne svakoj od njih ne može da se posveti dovoljno pažnje.

Autorka istraživanja je kazala da je od ukupnog broja učesnica u istraživanju (9.888), 73 odsto žena ocenjivalo prvi porođaj i da su većinom bile žene od 26 do 35 godina starosti, koje su visoko obrazovane žene i koriste internet.

Ona je je dodala da su se žene većinom porađale prirodnim putem i da su zadovoljnije porođajem od žena koje su se porodile carskim rezom.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

– Porođajem su veoma zadovoljne mame koje su se porodile pomoću epiduralne anestezije, koju je primilo 28 odsto ispitanica – kazala je ona i dodala da se žene više informišu o porođaju na internetu, a ne kod lekara, a da su zadovoljnije one koje su informisane kod lekara i u školama za trudnice.

Kada je reč o korupciji, istraživanje je pokazalo da korupcije ima u porodilištima, da je 42 odsto žena reklo da je imalo vezu na porođaju, dok je u četiri odsto slučajeva tražen novac od ispitanica.

– One su svojom voljom dale novac u 26 slučajeva. Istraživanje je pokazalo da ne postoji razlika u stepenu zadovljstva žena koje su dale novac i one koji nisu – zaključila je autorka.

 

 

(Telegraf.rs / Beta)