PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

SAVETI ZA ZAVOĐENJE ŽENA IZ 1936. GODINE: Evo kako bi trebalo da vodite ljubav sa njom

Objavljeno: 31.08.2016 22:38Izvor: Kurir

Priručnik "Kako voditi ljubav" iz 1936. godine namenjena je prvenstveno muškarcima i, kao što joj naziv kaže, nudi brdo saveta kako zadiviti ženu, saveta za udvaranje i zavođenje, ali i vođenje ljubavi.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Iako je autor Hju Moris sebe smatrao savremenim, čovekom otvrenih shvatanja, veći deo knjige se zasniva na zastarelom pristupu.

Pošto su u pitanju trideste godine, vreme kad je "otvorenost uma" bila u modi, vrhunac zavođenja u viktorijansko doba bilo je vrtenje suncobrana.

Moris ne veruje u ljubav na prvi pogled i kaže da je tako nešto moguće samo kod osoba koje su i inače sklone "preteranim reakcijama".

Ono što danas nikako ne važi je sledeća konstatacija:

"Mora postojati razlika u stavu muškarca i žene prema kulminaciji ljubavi. Žena, iako žudi za njome koliko i muškarac, nikad ne sme dozvoliti da podlegne svojoj žudnji. Ona uvek mora biti pasivna. Muškarac je taj koji mora da bude aktivan partner. On je taj koji vodi ljubav sa ženom. On lovi i osvaja ženu koja je stvorena da bude lovljena. I uspeh ljubavi zavisi od suštinskog razumevanja ovog odnosa, ovakvog kakav je dat".

Foto ShutterstockFoto Shutterstock

Koliko daleko ide sa preterivanjima, pokazuje to što savetuje žene da izigravaju nezainteresovanost i igraju igrice, tvrdeći da je takvo ponašanje u prirodi žene.

"To se odnosi na ženinu čednost i stidljivost. Ovo takođe objašnjava i njene pokatkad nerazumne i nelogične postupke kojima odbija svog muškarca. Žena intuitivno shvata da, da bi bila poželjna, mora da bude nedostupna.

Ona mora, drugim rečima, da se postara da u vezi postigne odnos lovca i plena".

S obzirom na okolnosti i vreme, prethodna tvrdnja je donekle shvatljiva. Međutim, potpuno nerazumno je zagovaranje seksualnog zlostavljanja, odnosno, "nežnih, ali strogih pretnji".

"Samo budala će poljubiti devojku tek tako, dok sede na sofi…

Foto PRofimediaFoto PRofimedia

Naravno, prva stvar za koju treba da se postarate je da devojka sedi uz naslon za ruke, dok ste vi na strani. Na taj način neće moći da se izmakne kad vaša pažnja postane ozbiljnija. Ako negoduje i pokušava da ustane sa sofe, ne brinite. Držite je nežno, ali čvrsto i razvejte njene strahove ljubaznim rečima".

U priručniku postoji čak i savet muškarcima šta da rade ako ih devojka ogrebe po licu dok pokušavaju da je poljube:

"Počnite da se izvlačite iz nebranog grožđa. Takve devojke nisu za igranje… niti za ljubljenje".

Foto Profimedia