PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

NIJE UVEK LEPO Seks ne sme da vas boli!

Objavljeno: 17.01.2017 15:20Izvor: Alo!

Seks je najprisnija veza između dva bića.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

U njemu bi trebalo da uživamo, da nas opusti, razgali, ali nije uvek tako. Petina žena u nekom trenutku svog života iskusi dispareuniju - bolan seksualni odnos. Bol se javlja samo na početku ili traje tokom čitavog odnosa, a ponekad i satima kasnije. Iako se na bol žale i mlade žene, ovaj problem najviše muči žene u menopauzi.

Većina žena sa dispareunijom se ne obraća ginekologu, a ovaj problem predstavlja i veliku neprijatnost i može ozbiljno da poremeti partnerske odnose.

- Žene u menopauzi se sve češće žale i na dispareuniju. Kod njih se, uz ostale tegobe koje prate ulazak u menopauzu, javlja i progresivna atrofija sluzokože urogenitalnog sistema. Usled nedostatka estrogena sluzokoža vagine postaje istanjena, neelastična i suva, sklona mikropovredama tokom seksualnog odnosa, pa sam odnos postaje neprijatan i bolan. Ove povrede izazivaju nastanak vaginalne infekcije, koja dodatno povećava neprijatnost i bol pri odnosu - kaže prof. dr Lidija Tasić, načelnik Savetovališta za planiranje porodice sa odeljenjem za menopauzu GAK „Na¬rodni front“ u Beogradu.

Osim fiziološkog uzroka, poput gubitka funkcije jajnika i nedostatka estrogena, bolni seksualni odnosi kod mlađih žena ili žena srednjeg doba mogu imati širok spektar potencijalnih uzročnika, od emotivnih do nekih specifičnih patoloških stanja.

- Nezadovoljstvo u partnerskom odnosu, stres na poslu ili u porodici, egzistencijalni problemi, zabrinutost , strah, depresija sa smanjenjem libida, sve to može da dovede do seksualne disfunkcije i bolnih odnosa. Nekada je bol posledica uzimanja antidepresiva, nekih antihipertenziva i hormonske kontracepcije.

Usled infekcija donjeg dela genitalnog trakta stvara se neprijatnost u vidu peckanja, svraba, pojačane sekrecije, ponekad i bolnog odnosa. Ako se proširi na grlić materice, sluzokožu materice i jajovode, javiće se bol koji se pri odnosu širi dublje u malu karlicu.

- Bol može da se javi i zbog endometrioze, inflamatornog oboljenja u maloj karlici koje karakteriše prisustvo tkiva endometrijuma izvan materice. Klasični simptomi prisustva endometrioze su bolne menstruacije, dispareunija i hronični bol u maloj karlici, koji može trajati danima - kaže naša sagovornica.

Vaginalni bol uzrokuju i vaginizam, koji se javlja zbog spazma vaginalnih mišića na početku penetracije, i to uglavnom kao posledica nespremnosti na odnos, kao i vulvodinija, hronična neprijatnost u predelu malih ili velikih stidnih usana, klitorisa, perineuma i na ulazu u vaginu.

Zauzimajući veliki prostor u maloj karlici, tumori jajnika, dobroćudni i zloćudni, takođe izazivaju bol pri odnosu.

- Najčešći tumori kod žena, fibromiomi, iako su dobroćudni, pritiskaju okolne strukture u maloj karlici i izazivaju niz tegoba kao što su bol, otežano mokrenje i pražnjenje creva, pa i bol pri seksualnom odnosu – kaže prof. dr Lidija Tasić.