PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Mora li baš sa kondomom? Ne mora ako ispunjavate ova 4 USLOVA!

Objavljeno: 09.12.2016 23:29Izvor: Blic

Pitanje koje će uglavnom postaviti muškarci - "baš moram da stavim kondom?" Odgovor je u većini slučajeva "da". Ipak, kako se to vidi u rezultatima novijih istraživanja, uprkos tome što su kondomi nikad dostupniji, polne bolesti i dalje haraju, a ljudi izbegavaju kondome. Evo šta stručnjaci kažu, kada je dopušteno "zaboraviti" na kondom.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Istraživanja pokazuju da žene koje koriste hormonsku kontracepciju ubrzo dižu ruke od kondoma čak i kada nemaju stalnog partnera. Uz sve to, čak i ako naprave pauzu sa pilulama, ne vraćaju se prezervativima. Šari Brasner, ginekolog i profesor kaže da je dozvoljeno ne koristiti kondome u sledećim situacijama - sve što treba da uradite je da odgovorite na sledeća pitanja.

Jeste li oboje monogamni? Ni slučajno ne preskačite korak sa kondomom ukoliko niste apsolutno sigurni da ste oboje verni.

Kada se vaš partner poslednji put testirao na polno prenosive bolesti? Ako već hoće seks bez kondoma, moraće da dokaže da je "čist". Pored obaveznog testa na hlamidiju, gonoreju, HIV i sifilis, pitajte ga i za učestalost odnosa u poslednjih par meseci i da li je neko od njegovih partnera ikada imao herpes ili HPV.

Imate li neku zaštitu protiv trudnoće? Ako ne koristite ništa, onda biste svakako morali da koristite kondom, čak i ukoliko ste i vi i partner savršeno zdravi i verni, ali ne planirate dete.

Da li je to neko zbog koga biste prihvatili posledice? Ako je veza duga, neizbežno je da ćete u jednom trenutku oboje postaviti pitanje "da li je baš neophodno da koristimo kondome (ili pilule)". Odgovor zavisi od toga koliko ste spremni da rizikujete sa trudnoćim i polnim bolestima, a to dalje sa sobom nosi nove odgovornosti i opasnosti. Prema tome, zaključuje Brasner, ako ste rešili da sa partnerom imate seks bez zaštite, bolje bi bilo da je vredan toga, jer posledice mogu biti katastrofalne.

 

(womenshealthmag.com)