PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

BESPARICA: Iskušenje ljubavi ili izgovor za svađu?

Objavljeno: 23.05.2016 21:57Izvor: medio.rs

Parovi koji zaista žive u besparici nemaju taj "luksuz" da brinu o tome da li ih partner vara, da li im se interesovanja razlikuju




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Pored razvojnih kriza (kriza roditeljstva, srednjih godina), postoje i egzistencijalne krize. Jedna od njih je besparica. Možda zvuči apsurdno, ali ljudi uopšte, pa i supružnici ili partneri, na ovu vrstu krize reaguju približavanjem.

Kada je ugrožen opstanak, potrebno je preduzeti zajedničke korake da bi se ovo omogućilo. Parovi koji zaista žive u besparici nemaju taj "luksuz" da brinu o tome da li ih partner vara, da li im se interesovanja razlikuju, da li imaju različito viđenje budućnosti. Oni se brinu o tome kako da prežive - oni i njihovo potomstvo.

- Svađe oko novca i troškova su češće kod parova koji nisu toliko egzistencijalno ugroženi. Činjenica je da ekonomska kriza povećava stres i izoštrava neke druge probleme između partnera. Onda je besparica zapravo samo povod za aktuelizaciju drugih problema - odnosi sa rodbinom, seksualni odnosi, vaspitavanje dece - kaže klinički psiholog i psihoterapeut Danijela Stojanović.

Parovi koji nemaju probleme na materijalnom planu zapravo samo lakše i brže mogu da uvide suštinske međusobne probleme. Besparica je veoma teška, ali nije suštinski uzrok razmimoilaženja i sukoba u partnerskom odnosu. Ukoliko su naši odnosi zadovoljavajući, u nekom trenutku ćemo, na ovaj ili onaj način, rešiti problem besparice. Nijedna besparica ne traje večito.

- Ako su svakodnevne svađe oko novca i životnih izdataka postale naša svakodnevica, možemo se zapitati čime, zapravo, nismo zadovoljni u svom partnerskom odnosu. Onda možemo probleme egzistencijalne prirode rešavati na najpraktičniji način (kao kada završavamo bilo koji posao). Probleme u vezi rešavamo van ovoga. Ako smo ljuti na partnera zato što mislimo da nam uskraćuje ljubav, nema potrebe da ovo mešamo sa time što mislimo da ne zarađuje dovoljno. Takođe, ako zarađuje više od nas, to ne znači da želi da bude superioran u našem odnosu. Ako nemamo posla ni jedno ni drugo, možda možemo da razmislimo o tome koliko svako od nas preuzima odgovornost za svoj život na sebe, a koliko očekujemo od drugih da reše sve naše probleme - sugeriše Danijela.

Informer.rs