PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Sutra je Markovdan: Zbog jednog važnog razloga noćas morate dobro da se naspavate! (FOTO)

Objavljeno: 07.05.2017 18:19Izvor: Telegraf.rs

U narodu se Markovdan svetkuje uvek 8. maja kao zavetina u mnogim naseljima. Markovdan je takođe i krsna slava mnogih srpskih porodica
Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici sutra slave Svetog jevanđelistu Marka, saputnika i pomoćnika apostola Petra koji je u svojoj poslanici, Marka nazvao svojim duhovnim sinom.Markovdan se uvek obeležava 8. maja, treći dan od Đurđevdana.

Legenda kaže da kada je Marko bio sa Petrom u Rimu, vernici su ga zamolili da im napiše spasonosnu nauku Gospoda Isusa i Njegov život i čudesa.

Marko je napisao Sveto jevanđelje koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito, i tada Marka postavio za episkopa i propovednika u Misiru.

Iz Pentapolja došao je Marko u Aleksandriju i tu osnovao crkvu, postavio episkopa, sveštenike i đakone, te i ovde učvrstio hrišćanstvo.

Svoje propovedi potkrepljivao je mnogim čudesima i dobrim delima. Bežao je od progona u Pentapolj, a potom ponovo u Aleksandriju. Neznabošci su tada uhvatili Marka i uz silne pogrde vukli ga ulicama Aleksandrije.

Sav ranjav i krvav dospeo je u tamnicu gde mu se javio anđeo nebeski, a potom i Gospod Isus krepeći ga rečima: “Mir tebi Marko, jevanđeliste moj!” Marko je odgovorio: “Mir i Tebi Gospode moj, Isuse Hriste!”

Sutradan su ponovo počeli da ga muče, ali on je izdahnuo i otišao u bolji svet.

Foto: Crkvenikalendar.com

Markovdan je takođe i krsna slava mnogih srpskih porodica.

Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

Zato, večeras lezite na vreme i dobro se naspavajte, pa ujutru poranite i nasmejani zakoračite u novi dan.