PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Danas slavimo Spasovdan, krsnu slavu grada Beograda: Za napredak kuće i porodice izgovorite ove reči, a prvo pojedite ovo voće (VIDEO)

Objavljeno: 25.05.2017 10:23Izvor: Telegraf.rs

Spasovdan je i krsna slava grada Beograda, koji time čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Danas proslavljamo Spasovdan, jedan od deset praznika posvećenih Gospodu Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Svetih Trojica (Duhova), i uvek pada u četvrtak.

Vaznesenje Gospodnje je sećanje na dan kada se Isus Hristos četrdeseti dan posle vaskrsenja poslednji put javio svojim učenicima – dvanaestorici apostola i uzneo (vazneo) na nebo, i “seo s desne strane Boga”.

Spasovdan je i krsna slava grada Beograda, koji time čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu.

Spasovdan je kao slava Beograda obnovljena 1993. godine kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina.

Litija ima ustaljenu trasu beogradskim ulicama, simbolično zatvarajući krug u porti Vaznesenske crkve, koja je i građena kao gradski hram.

Ove godine litija će ići gradskim ulicama: Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija, Knez Mihailovom, spušta se do Saborne crkve, Kraljice Natalije i završava u Vaznesenjskoj crkvi.

Foto-ilustracija: Tanjug/Rade Prelić

Foto-ilustracija: Tanjug/Rade Prelić

Litija staje na tri mesta gde se moli za mir i blagostanje, za život, kao i za postradale u našem gradu: kod Terazijske česme, kod Saborne crkve i u porti Hrama vaznesenja.

Na Spasovdan se ne radi nikakav težak posao, pošto je veliki praznik koji, prema verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti. Takođe, Na Spasovdan se ujutra ne jede ništa dok se ne pojedu jagode.

Foto-ilustracija: Foter/marfis75

Na ovaj dan izgovorite molitvu Gospodu za napredak  kuće, porodice, za mir i blagostanje.

Verujem u jednog Boga, Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.
I u jednog Gospoda Isusa Hrista, Sina Božjeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rođenog, ne stvorenog, jednosušnog sa Ocem, kroz koga je sve postalo.
Koji je radi nas ljudi i našega spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i postao čovek.
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben.
I Koji je vaskrsao u treći dan po Pismu.
I Koji se uzneo na nebesa i sedi s desne strane Oca.
I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, njegovom Carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetog, Gospoda, životvornog, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke.
U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.
Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova.
Čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka. Amin.

Simvol vere: