PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Crvena, Zelena, Plava... Evo šta boja u koju farbate jaja otkriva o vama

Objavljeno: 14.04.2017 11:30Izvor: Telegraf.rs

Sigurno sve već znate da postoje razne tehnike i metode farbanja jaja, a da li ste se ikad pitali šta predstavljaju boje u kojima ih farbamo?
Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Farbanje jaja za Uskrs je jedan od najstarijih hrišćanskih običaja. Na taj način proslavlja se Isusovo vaksrsenje iz smrti, koje se prema verovanjue desilo prve nedelje posle Velikog petka.

Prvo jaje trebalo bi da bude crvene boje, to je takozvana “čuvarkuća”, koja se čuva do sledećeg Uskrsa i zaštitnik je porodice. Pored crvene, koja predstavlja radost života i ljubavi, koriste se i druge boje.  Evo kakva je njihova simbolika i šta znači svaka od njih.

Crvena boja

Ova boja ostavlja snažan utisak na sve. Ona može biti razdražljiva jer uzbuđuje, asocira na krv, vatru i često na revoluciju. Crvena je boja strasti i seksualnost. Deluje tako da podstiče mišićnu snagu i stimuliše cirkulaciju. Ljudi je povezuju s primitivnim, osnovnim nagonima.

Narandžasta

Mešavina žute i crvene, zrači snagom i toplinom asocira na veselje, ponos, ali i blaženstvo. Opisuje je pozitivnost, strpljivost i posvećenost duhovnom razvoju.

Žuta

Vesela i topla boja, simbol je sreće i uspeha. Najsvetlija je boja, u čistom tonu je sjajnija od bele. Ima širok raspon značenja – raskoš, strast, pa čak oholost, nečasnost i sramota povezuju se sa ovom bojonm. Ona je živahna, energična radosna i tako deluje na psihu.

Zelena

Ova boja je simbol za zdravlje, plodnost, prirodu, samopoštovanje. S dodatkom plave posebno umiruje i osvežava dok sa žutom poziva na akciju. Deluje umirujuće, značenje joj je odmor, oporavak i novi početak.

Plava

Plava boja povezuje za mudrost, vernost, snagu, nepokolebljivost, nedostižnost, beskonačnost, plemenitost, pobuđuje na meditaciju, podiže unutrašnji mir.

Ljubičasta

Kombinacija crvene i plave predstavlja kombinaciju suprotnosti, ima psihološko delovanje takvo da pobuđuje mistiku, magiju. Asocira na odricanje i tajnovitost ali i strpljivost i unutrašnje bogatstvo. Kad je tamna potiče osećaje tuge, patnje i asocira na žalost.