PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Uzdrmala je Jugoslaviju golim scenama sa devojkom, predviđali su joj sjajnu karijeru, a onda je nestala

Objavljeno: 13.06.2016 09:55Izvor: 24sata.rs

Film "Oficir s ružom" je melodrama zbog koje su se lile suze zbog tragične sudbine, ali i vodlili ratovi među filmskim kritičarima.
Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Tri glavne uloge činili su Ksenija Pajić, Žarko Laušević i Dragana Mrkić.

Naime, radnja filma se odvija 1945. godine u Zagrebu, neposredno posle Drugog svetskog rata. Film prati život partizanskog oficira Petra (Žarko) koji se u prvim posleratnim danima zaljubljuje u Matildu (Ksenija), udovicu iz više klase. Ljubav počinje da se razvija obostrano, pa poručnik Petar ostavlja svoju verenicu Ljiljanu (Dragana) i počinje da živi sa Matildom.

Društvene okolnosti, ljudske slabosti i ljubomora vode Petra u pogibiju, a obe žene koje je voleo i koje su njega volele ostaju same.

Naziv filma izveden je iz scene u kojoj Petar donosi dve ruže, po jednu za Ljiljanu i Matildu.

Dragan MrkićPo ovoj sceni mnogi pamte ovaj film, Foto: Print Screen/YouTube

Njihova tragična ljubavna priča potresla je na hiljade ljudi, dok je scena kada se Ljiljana i Matilda kupaju zajedno u kadi izazvala mnogo polemika među filmskim kritičarima u tamošnjoj komunističkoj Jugoslaviji.

Dragan MrkićO Dragani se veoma malo zna, Foto: Print Screen/YouTube

Glumica Ksenija malo, malo pa se može videti u pozorišu, u nekoj seriji, filmu, dok se Laušević nakon 15 godina "bega" opet pojavljuje na sceni.

Ali, o Dragani Mrkić se veoma malo zna.

Naime, ona je još 1987. godine diplomirala glumu na FDU u klasi profesora Predraga Bajčetića. Ljubitelji domaće kinematografije Draganu pamte po ulogama u filmovima "Iskušavanje đavola", "Pogled s Ajfelovog tornja", "Gledaj me", "Gnjurac", "Umetni raj", "Gorski venac", seriji "Složna braća", ali najviše po ostvarenju "Oficir s ružom".

U jednom od intervjua za domaće medije, Dragana se prisetila snimanja filma kao nečeg nežnog, čistog i nevinog.

"Scenu u kojoj se Ksenija i ja kupamo u kadi snimili smo u jednom stanu u Zagrebu. Pamtim da je na setu bilo mnogo smeha i da smo scenu doživeli potpuno normalno i opušteno. Kao jednu od bitnih karakteristika istakla bih i ožiljak koji su mi nalepili, jer mlada partizanka koju sam igrala morala je da bude bar jednom ranjena. Veoma mi je bio smešan taj ožiljak", rekla je jednom prilikom glumica, koja je pomenuti film snimila kao studentkinja četvrte godine glume.

Ona je tom prilikom istakla da joj je film "Oficir s ružom" obeležio karijeru i da je po njemu uglavnom prepoznaju.

Izgledalo je kao da će posle te uloge ostvariti značajnu glumačku karijeru, ali se to, nažalost, nije desilo. 

Dragana danas režira predstave, mladim naraštajima predaje u školi glume, ali i odigra po koju ulogu na filmu i u pozorištu. Živi u Beogradu, nije udata i nema dece.