PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

MUŠKARCI ME VOLE JER NE NOSIM GRUDNJAK! Proslavila je blajhanu kosu

Objavljeno: 04.03.2017 07:21Izvor: Blic

Proslavila je blajhanu kosu, a njena smrt i danas je MISTERIJA




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Za života je bila poznata kao "fatalna plavuša", a nakon smrti je postala bezvremenska ikona filma. Američki filmski institut proglasio je Džin Harlou jednom od 25 najvećih ženskih filmskih zvezdi svih vremena.

Rođena je kao Harlen Karpenter u Kanzas Sitiju 3. marta 1911. godine. Imala je idilično detinjstvo, sve do trenutka kad su se njeni roditelji razveli.

Majka joj je bila veoma ambiciozna i želela je da Džin postane glumica, pa su se ubrzo preselile u Holivud. Ipak, nakon više neuspešnih pokušaja, kao i nedostatka novca, njih dve su se vratile u Kanzas. Džin nakon toga odlazi u Ilinois, gde upisuje srednju školu.

Bez kontrole stroge majke, petnaestogodišnja Džin se prepušta prvim ljubavima. Tada upoznaje starijeg Čarlsa Magrua za kojeg se i udala 1927. Zajedno su se potom preselili u Los Anđeles, gde je Džin dobila šansu da započne glumačku karijeru.

Atraktivnu devojku uskoro su zapazili brojni filmski producenti. U "Foksovoj" produkciji se pojavljuje na filmu 1927. godine, a prvu veću ulogu dobila je godinu kasnije u filmu "Honor Bound". Postajala je sve popularnija i dobijala je sve više uloga, što je uticalo na njen odnos sa suprugom, pa se par razveo 1929. godine.

"Harloumanija"

Prekretnica u njenoj karijeri se dešava 1930. godine sa filmom "Pakleni anđeli". Iako je film bio popularan među publikom, kritičari nisu bili blagonakloni prema ovom ostvarenju. Njenu glumu su opisivali kao užasnu, naglašavajući da je njen jedini adut njen fizički izgled, ali Džin nije ostala dužna ovim kritikama.

Rušila je tabue i vešto provocirala kritičare, dolazeći na razna dešavanja provokativno obučena i u društvu gej osoba, što je u to vreme izazvalo pravu revoluciju u Holivudu.

Njen seksepil je očaravao, pa je sa trona najatraktivnije skinula Klaru Bou. Ubrzo je izbila prava "harloumanija". Svi su želeli njenu platinasto plavu kosu i seksepil, ali se dogodila stravična tragedija.

Smrt mlade glumice

Dok je snimala film "Saratoga" sa Klerkom Gejblom 1937. godine, Džin se razbolela. Dijagnostikovana joj infekcija bešike i grip. Dok je bila na snimanju, Džin je otežano disala i bila oblivena znojem, pa je zamolila ekipu filma da ode da se malo odmori u garderobu. Glumicu su na kraju poslali kući jer joj nije bilo bolje, umesto u bolnicu. Njena majka, inače predana hrišćanka, zajedno sa medicinskim sestrama brinula je o njoj.

Džin je preminula zbog prestanka rada bubrega 7. juna 1937. Dva dana nakon toga MGM, američka medijska kompanija koja se bavi proizvodnjom i distribucijom filmova i TV programa, zatvorio je studio zbog njene sahrane. Iz kompanije su pozvali gotovo sve holivudske zvezde na sahranu, a vlasnik MGM-a se pobrinuo da film "Saratoga" bude završen, pa je angažovao dvojnicu preminule glumice.

"Muškarci me vole jer ne nosim grudnjak"

Godinama su kružile teorije o njenoj smrti. Džin je imala samo 26 godina, njena smrt bila je iznenadna i neočekivana, pa se često insinuiralo da ju je prouzrokovao neuspeli abortus, dijeta ili trovanje krvi zbog prekomernog blajha koji je koristila za kosu, njen zaštitini znak.

Džin se udavala tri puta, glumila je u 42 filma, a tokom karijere je bila poznata i kao "Bejbi", kako su je zvali svi iz MGM-a.

- Muškarci me vole jer ne nosim grudnjak. Žene zato što ne izgledam kao devojka koja bi im ukrala muža, barem ne na duži vremenski period - rekla je jednom prilikom ova lepotica.