PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

OVAKO RADI BRITANSKA AUTO-MAFIJA: Za 60 minuta auto je u inostranstvu!

Objavljeno: 22.10.2014 01:06Izvor: Kurir

Britanska Agencija za suzbijanje kriminala je u prošlom mesecu otkrila 44 vozila ukupne vrednosti od preko 1.300.000 evra




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Kako ukrasti skupoceni automobil i za manje od 60 minuta ga prevesti iz zemlje u inostranstvo?

Odgovor na ovo pitanje dala je britanska Agencija za suzbijanje kriminala koja je prošlog meseca otkrila 44 vozila ukupne vrednosti od preko 1.300.000 evra.

Tokom operacije službenici ove Agencije ciljano su pretresli luke širom zemlje.

Tamo su pronašli vozila koja su bila dobro skrivena u kontejnerima. Tako su ih lopovi stavljali zajedno s hranom i odećom, a neka su bila skrivena iza velikih komada kartona.Kako je istragom otkriveno mnogi skupoceni automobili su bili u vlasništvu financijskih kompanija koje su nasele na prevare.


Otkriveno je i da su neki kradljivci automobila toliko sofisticirani da mogu da ih ukradu i izvezu iz zemlje za manje od jednog sata. Osim vozila poput bmw, audija, rejndž rovera i drugih, policija je u kontejnerima pronašla skupocene delove od najmanje 29 ukradenih bmw koje su lopovi prethodno rastavili.

Ukradena vozila su inače jako cenjena među lopovima jer zadržavaju vrednost prilikom preprodaje u bilo kom delu sveta. Najčešće ih prodaju klijentima u Africi, Kipru, SAD, pa čak i u Maleziji i Mijanmaru.

"Izvoz i prodaja ukradenih vozila na crnom tržištu je unosan posao za organizovane grupe jer na ovaj način takođe izbegavaju plaćanje poreza i druga pravila. Ovakva vrsta kriminala ne pogađa samo vlasnike vozila nego i proizvođače, osiguravajuće kuće i druge biznise povezane s njima", rekao je Tom Dovdal iz Agencije za suzbijanje kriminala.


Prošle godine, inače, u Velikoj Britaniji ukradeno je 90.000 vozila. Vlasti veruju da će većina njih biti izvezena.

Među njima je najviše onih s pogonom na sva četiri točka jer mogu da se koriste u zemljama s lošim putevima.

Metode koje lopovi koriste prilikom krađe uključuju hakovanje računarskih sistema, zaplena ključeva prilikom provala u kuće , kao i upotreba lažnih dokumenata za najam vozila.

Stručnjaci smatraju da su lopovi opremljeni uređajima kojima mogu da programiraju novi elektronski ključ kada provale u automobil pa uređajima koji hvataju kodove kada ga vlasnik otključava.


Takođe, smatraju i da lopovi koriste računarske programe kojima uz pomoć satelita "preuzimaju" vozila. Tako iz daljine mogu da ih otključaju i upale.

Mnogi uređaji koje koriste mogu jeftino da se nabave na internet stranicama koje su registrovane u Bugarskoj. Na njima su objavljena i uputstva za korišćenje.

Ovaj problem pre nekoliko godina uočen je na nekoliko modela, ali policija sada smatra kako su sva moderna vozila ugrožena.


Zbog toga savjetuju njihovim vlasnicima da ih ostavljaju na osvetljenim mestima i da koriste zaštitu na upravljaču, mjenjaču i pedalama, ali i uređaje za praćenje.