Nećete verovati gde su smestili ĆEVAPE I BUREK: A kažu da je ovo najbolja brza hrana u Evropi!

17.11.2015 19:13
Ako vas zanima šta to možete da pregrizete s nogu na ulicama Berlina, Amsterdama, Taljina ili Ljubljane, a da osetite ukus lokalne kuhinje, ova lista bi trebalo da vam pomogne. Međutim, sigurni smo da će vas samo iznervirati, jer su neke tipično naše stvari stavili tamo gde im nije mesto

Zanimljivo


Evropska unija zasad još uvek ima 28 država članica. Naravno, svaka od njih ima i neke svoje nacionalne specijalitete, a naročito kad je u pitanju brza hrana, koja se služi kako na ulicama gradova, tako i po seoskim manifestacijama.

Međutim, kad budete videli ovu listu “nacionalne brze hrane”, koju je sastavio Business Insider, shvatićete da ona baš i nije tako autentična, kako bi se očekivalo.

Austrija

Foto-ilustracija: Wikimedia/Andrew Bossi

 

Verovali ili ne, Austrijanci imaju jelo koje se zove Bosna! U pitanju je ljutkasta kobasica, koja se u rolnici služi s lukom, karijem, senfom ili kečapom.

Hrvatska

Foto-ilustracija: Wikimedia/ZlatanBratovic

 

Premda Business Insider priznaje da je ćevape moguće naći i u drugim zemljama u okruženju, ipak ih je proglasio za hrvatsko nacionalno jelo. Ništa, moraćemo da zovemo autore ovog teksta da svrate u Leskovac ili Banjaluku.

Slovenija

Foto-ilustracija: Wikimedia/Off-shell

 

Gle, burek! Kako kažu, u Ljubljani je burek omiljeno ulično jelo i da se jede ne samo s mesom ili sirom, već i s krem-sirom, kupusom ili kranjskim kobasicama. Možda i jeste tako, ali pitanje je da li je bolji od našeg.

 

Belgija

Foto-ilustracija: Foter/manthatcooks

 

Iako u Belgiju ne bi trebalo otići a da se ne probaju njihovi vafli ili najfinije čokoladice, ne treba zaboraviti ni pomfrit, za koji se pogrešno veruje da je nastao u Francuskoj. U Belgiji, krompirići se jedu apsolutno sa svim zamislivim slatkim i slanim sosovima, a najomiljeniji su svakako kečap ili majonez.

Bugarska

Foto-ilustracija: Wikimedia/Biso

Dok mi imamo gibanicu naši istočni susedi imaju banicu. I to je prodaju na kioscima brze hrane širom zemlje. U ponudi je ona sa sirom, spanaćem, jajima, mesom ili slatkim mlekom.

Kipar

Foto-ilustracija: Wikimedia/Heidi Bauer

 

Iako je u pitanju pre nacionalno jelo Grčke, suvlaki možete jesti i na Kipru. Da li ćete ga jesi u pita-hlebu ili kao ražnjiće, opredelite se sami.

Češka

Foto-ilustracija: Wikimedia/Qwerty Binary

 

Po svemu sudeći, pohovani meki sir je zaštitni znak Češke, a služi se između dva parčeta hleba.

Danska

Foto-ilustracija: Foter/add1sun

 

Iako je hot-dog najpre američko nacionalno jelo, i Danci imaju svoju varijantu. Samo, primetićete da izgleda malkice čudno, jer kobasica skoro duplo premašuje dužinu kifle.

Estonija

Foto-ilustracija: Foter/Peter Hilton

 

Šta biste drugo očekivali od baltičke zemlje nego preslanu ribu? Ako se nađete na ulicama Talina, ne propustite da probate haringu.

Finska

Foto-ilustracija: Wikimedia/Jarno Elonen

 

Karjalanpiirakka – nećemo ni da se se trudimo da ovo transkribujemo. U pitanju su pitice s pirinčem, krompirom ili šargarepom, s puterom ili kuvanim jajima.

Francuska

Foto-ilustracija: Wikimedia/Chensiyuan

 

Iako ih i mi mnogo volimo, pravo na palačinke ipak polažu Francuzi. Slatke ili slane, s džemom, nutelom ili šećerom – nema tu mnogo ni mudrosti ni nekih velikih razlika.

Grčka

Foto-ilustracija: Wikimedia/Antonio Fajardo i López

 

Ne verujemo da postoji osoba, pa čak ni najgori paradajz-turista koji je letovao u Grčkoj, a da nije barem probao giros.

Holandija

Foto-ilustracija: Foter/anneh632

 

Haringe, haringe, haringe, na 101 način. Ono što je ključno jeste da morate da ih jedete prstima!

Irska

Foto-ilustracija: Foter/kerinin

 

Okej, znamo da u Irksu idete pre svega zbog ginisa, bejlisa i ostalih nacionalnih pića, ali kad ste već tu, ne propustite da probate sveže dagnje na buzaru. Kažu da su najbolje one s prezlama i puterom.

Italija

Foto-ilustracija: Wikimedia/Sphilbrick

 

Očekivali ste picu? Pogrešili ste. Turistima omiljena ulična hrana u Italiji je – mlečni sladoled!

Letonija

Foto-ilustracija: Foter/suzannelong

 

Kad ste se već našli u Rigi, svratite do prve pekare i tražite im piroge – kiflice punjene crnim lukom i slaninom.

Litvanija

Foto-ilustracija: Wikimedia/Evilmonkey0013

 

Pecivo s ovčetinom i lukom? Sigurno vredi probati…

Luksemburg

Foto-ilustracija: Foter/Laurence Vagner

 

Gromperekichelcher – nešto poput palačinki od začinjenog pire-krompira, koje se pune lukom, peršunovim listom, a potom isprže u vrelom ulju.

Mađarska

Foto-ilustracija: Wikimedia/Orderinchaos

 

Langoš ili mađarske mekike je vrlo masno jelo od prženog testa, koje se jede s pavlakom, rendanim sirom, šunkom, šunkom, slaninom, kulenom ili povrćem. Ako niste probali, toplo preporučujemo.

Malta

Foto-ilustracija: Wikimedia/larrylurex

 

Ako volite urme, ali i hrskavo testo, sigurno će vam se dopasti malteška poslastica po imenu imqaret.

Nemačka

Foto-ilustracija: Wikimedia/Rainer_Zenz

 

Valjda i ptice na grani znaju da su Nemci majstori za wurst, odnosno za pržene svinjske kobasice umočene u kečap i kari.

Poljska

Foto-ilustracija: Wikimedia/Myslnik

 

Umesto u Italiji, eto neke varijante pice u Poljskoj. Zapiekanka ima sve priloge kao klasična pica, ali je testo nešto mekše i drugačije.

Portugalija

Foto-ilustracija: Wikimedia/SergioPT

 

Ovaj slatkiš od jaja možda deluje neugledno na prvi pogled, ali kad ga budete probali, bićete očarani savršeno izbalansiranom aromo cimeta, limuna i vanile.

Rumunija

Foto-ilustracija: Wikimedia/Nicubunu

 

Ovo pomalo podseća na kuvani đevrek, ali je ipak malo drugačije. Jede se s makom ili susamom.

Slovačka

Foto-ilustracija: Wikimedia/Zlerman

 

Trdelník je slatko testo koje Zapadni Sloveni naprosto obožavaju. Deluje jednostavno, a kažu da je fantastičnog ukusa.

Španija

Foto-ilustracija: Wikimedia/Mikespanish

 

Iako termin “bokadiljos” zvuči pompezno, u pitanju je rustični baget od kog se pravi sendviči s šunkom, sirom, tunjevinom, krompirom ili jajima.

Švedska

Foto-ilustracija: Foter/elisabet.s

 

Ljudi na severu Evrope izgleda da ne mogu da zamisle život bez haringe. U Švedskoj kažu da treba probati sendvič s prženom ribom, uz dodatak krastavca i crvenog luka, koji se seriva na tvrdom hlebu.

Velika Britanija

Foto-ilustracija: Wikimedia/David Johnson

 

Ako se ikad budete našli na jugozapadu Ujedinjenog kraljevstva, svratite obavezno do Kornvola i probajte njihova peciva punjena govedinom, krompirom i lukom.

(Telegraf.rs)